nederpunk.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  John Cooper Clarke in Nederland
   
  John Cooper Clarke in Nederland
   
  Legendarische punk poet doet reeks intieme clubshows
   
  Punk poet John Cooper Clarke komt in mei naar Nederland voor een show in de Eindhovense Effenaar en kleinschalige optredens in Maloe Melo in Amsterdam en De Vinger in Den Haag, powered by Lebowski Publishers. John Cooper Clarke verdiende zijn sporen in de punkjaren met zijn bijtende, politieke en humoristische gedichten en razendsnelle voordracht. Zijn niet te evenaren performancestijl maakte hem geliefd bij generaties.
   
  John Cooper Clarke droeg zijn gedichten begin jaren zeventig al voor in de pubs van Manchester, maar zette zijn naam definitief op de kaart als punk poet. Met de komst van punk in 1976 werd hij een populaire supportact voor bands als de Sex Pistols, Buzzcocks en The Fall. Het duurde niet lang voor The Bard of Salford zelf headliner werd. Tegenwoordig wordt John Cooper Clarke als een van de belangrijkste Engelse dichters en performers gezien. Menig jong artiest werd door hem beïnvloed. Alex Turner van Arctic Monkeys verklaarde zich fan en rapper Plan B. castte hem als performer in zijn nieuwe film, verwacht in 2011. Ook dankzij de hernieuwde interesse in het punkera stond hij de afgelopen jaren in het centrum van de belangstelling. Er werden televisieprogramma’s aan hem gewijd en hij speelde zijn jongere zelf in Anton Corbijn’s ‘Control’. Ondertussen schrijft hij nog altijd nieuwe, relevante poëzie en bereikt hij een jong publiek als radiopresentator van BBC 6 Music.
  Clubshows powered by Lebowski Publishers
  In november 2010 was John Cooper Clarke voor het eerst in achtentwintig jaar in de Lage Landen te zien op het Crossing Border festival in Den Haag en Antwerpen. Nu keert hij terug naar Nederland voor enkele bijzondere solo-optredens, waaronder twee intieme shows in Amsterdams bluescafé Maloe Melo (19 mei) en undergroundcafé De Vinger in Den Haag (20 mei), powered by Lebowski Publishers.
  Supportact voor de show in De Vinger is punkicoon annex performancedichter Diana Ozon. Ozon debuteerde in 1977 bij De Koekrant, werd redacteur van het blad en opende achtereenvolgens een punkclub in het Amsterdamse Zebrahuis (1978), een alternatieve boekhandel (1979) en graffitigalerie (1980). Als de eerste en enige Nederlandse punkdichter hielp Ozon een belangrijke brug te slaan tussen jeugd en literatuur. In januari 1983 had Ozon voor het maandblad Stic een interview met haar collega John Cooper Clarke. Beiden gaven in die jaren, soms samen, optredens door heel Nederland voor o.a. de beatdichtersorganisatie One World Poetry. De avond in De Vinger belooft een spetterend weerzien!
   
  Ian Curtis Memorial Night
   
  John Cooper Clarke zal eveneens optreden tijdens de Ian Curtis Memorial Night in de Effenaar in Eindhoven. Op 18 mei, zijn 31e sterfdag, kijkt de Effenaar terug op het bewogen leven van de zanger van Joy Division. Naast een solo-set van John Cooper Clarke, zal Lindsay Reade voordragen en wordt de film Control vertoond. Cooper Clarke trad regelmatig op met Joy Division en speelt zijn jongere zelf in de film Control, die Anton Corbijn maakte over het leven van Ian Curtis. De film is gebaseerd op het boek dat zijn weduwe Deborah Curtis schreef, ‘Touching From a Distance’ uit 1996, en schetst een meeslepend beeld van de opkomst en het succes van Joy Division, het turbulente huwelijksleven van Ian en Deborah en Ian’s persoonlijke problemen. Lindsay Reade was de medeoprichter van Factory Records, samen met haar toenmalige man Tony Wilson. Ze was betrokken bij de opkomst van Joy Divison en een persoonlijke vriendin van Ian Curtis. In 2006 schreef zij de definitieve Ian Curtis biografie ‘Torn Apart: The Life Of Ian Curtis’. Een bijzondere avond ter nagedachtenis aan een enigmatisch cultfiguur.
   
  Data:

  18 mei – De Effenaar, Eindhoven
  ‘Ian Curtis Memorial Night’ + Lindsay Reade en filmvertoning Control
  www.effenaar.nl

  19 mei – Maloe Melo, Amsterdam - Powered by Lebowski Publishers
  www.maloemelo.com
  VVK start: zaterdag 19 maart
  Kaarten zijn te koop in Café Sound Garden tijdens openingstijden / www.cafesoundgarden.nl

  20 mei – De Vinger, Den Haag - Powered by Lebowski Publishers
  + Diana Ozon
  www.devinger.com
  VVK start: zaterdag 19 maart

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Leonor Jonker via buzzwolves@gmail.com.
   


  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl