nederpunk.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Punk-tentoonstelling in Rome
  Nog 25 dagen en de grootste Punk Collectie aller tijden word tentoongesteld.
  10 verzamelaars uit europa laten in Rome zien wat ze bij elkaar hebben gebracht.
  Punk in het museum van de moderne kunst.. 
  Is Punk Kunst geworden of is Kunst Punk geworden.

  Expo “Europunk”: No future in la villa Medicis
  Punk in het museum, logische voortzetting of ketterij? Vanaf januari 2011 zal de Villa Medici een tentoonstelling wijden aan de "punk beeldcultuur in Europa 1976-1980". Presentatie preview.

  Wetende dat de Sex Pistols is ontstaan in een "anti-fashionwinkel" in Londen genaamd "Sex", (op aanraden van Malcolm McLaren en Vivienne Westwood), begrijpt men snel dat het uiterlijk in de punkbeweging een kapitale rol speelt. Daarom wordt er een tentoonstelling gewijd aan de puur esthetische kant van de punk in Europa. ?
  Vanaf 21 januari 2011 ontvangt zij (villa medici) de tentoonstelling Europunk die terugkeert naar het hart van de beweging ', het eerste televisie-optreden van de Sex Pistols in 1976, de de eerste verschijning van Joy Division bij de BBC in 1979 ", een tijd waarin punk een echte tegencultuur is en niet een subcultuur." Voor de eerste keer worden er 500 stukken gepresenteerd uit de punkbeweging van de tweede helft van de jaren 1970: kleding, fanzines ?, posters, folders, tekeningen en collages, album covers en films.
  Een Europese tour is voorgesteld in Engeland natuurlijk, maar ook Nederland, Italië, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Eric de Chassey, directeur van de Academie van Frankrijk in Rome en baas van de expositie: "de jaren 1976-1978, de enige die gelijkwaardig is aan de kracht van de visuele cultuur van de Sex Pistols bevindt zich in producties van de groep Bazooka "Het collectief van ontwerpers Kiki Picasso.
  Er zullen geen foto's of werken van de traditionele kunst zijn, die hebben namelijk in het algemeen niet de karakteristieke kracht van de echte punkwerken." Voor Eric de Chassey, is de beweging nooit uitgestegen boven de kunst en tegelijkertijd heeft het geweigerd zich kunst te noemen." Ondanks de weigering om kunst te produceren (in het korte tijdsbestek en als levende stroming ?)is haar invloed nog steeds zichtbaar. En dit omdat punk de hoogste ambitie heeft van de kunst namelijk om het leven te veranderen."

  Het gaat er niet om om de geest van de beweging te verraden door de objecten in een kunstgalerie te plaatsen. Voor de curator/baas van de tentoonstelling, naast het feit dat beeldvorming van de punk volledig is doorgedrongen in de gemeenschappelijke cultuur moet men wel toegeven dat er een buitengewone visuele kwaliteit is en dus een artistieke productie."

  "Het gaat niet om om de kunst rondom te punk te tonen maar punk als kunst."
  Een catalogus met essays van specialisten, zal facsimile's van tijdschriften en honderden foto's worden bewerkt door Drago.

  Jean-Paul Deniaud
  Europunk: De punk beeldcultuur in Europa, 1976-1980, van 21 januari-20 maart, 2011 in de Villa Medici in Rome.

  Reacties

  Repke Hollema op 27-03-2012 20:29
  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl