nederpunk.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Interview met Chris Visser alias Chris PTT
  Op 7 april 2010 interviewden Bert Broodje en ik Chris Visser alias Chris "PTT".
  Als groot verzamelaar van punk en aanverwanten was Chris vanaf het prille begin actief in de nederpunkscene. Hij bezocht vele concerten in Paradiso en maakte daar ook vele opnamen van, die grotendeels bewaard zijn gebleven. Chris is daarnaast een enthousiast verzamelaar van de uitzendingen van zeezenders. Voor dit interview hebben we niet gekozen voor een vraag/antwoord-vorm maar voor een samengevat overzicht dat ik hieronder weergeef.
   
  Chris vertelt wanneer hij voor het eerst met het verschijnsel punk en met de nederpunk in aanraking kwam. Ik luisterde op de radio naar de Betonshow (circa 1977) en daar werden The Sex Pistols gedraaid. Dat was toch wel iets nieuws. Ik was altijd al met muziek bezig. Ik werd ooit als muziekverzamelaar door muziekkrant Oor geïnterviewd vanwege zijn bijzondere Beatles-collectie. Bij de Atheneum-boekhandel hadden ze vroeger fanzines en een klein bakje met platen. Ik kwam in die tijd ook in No Fun en zag Johnny Thunders (nog zonder The Sex Pistols, daar speelden ze later mee) en Blondie in Paradiso. Later ging ik gewapend met een linnen tasje naar Paradiso. Daar had ik een draagbare cassetterecorder van Sony met een hele mooie set microfoons inzitten. Daar heb ik veel opnames mee gemaakt die nog een keer gedigitaliseerd moeten worden. De bedoeling is dat Broodje dat gaat doen maar dat gaat veel tijd kosten. De eerste nederpunk waar ik mee in aanraking kwam was die van God's Heart Attack via Ronald v.d. Brink die in No Fun werkte. Op Texel waren ze redelijk aangeschoten geraakt en maakte gebruik van een gehuurde PA. Ze gingen met bier aan de gang dat was natuurlijk niet goed voor die PA. Ik moest toen wel ingrijpen en heb ze van het podium moeten slaan. Overigens was en is Ronald een unieke figuur.
  Daarnaast waren natuurlijk The Softies met Captain Sensible van belang. Ik heb de originele opnames van de nooit uitgebrachte Softies-LP. Jammer dat die nooit is uitgekomen want het is een groot verschil van Nice & Nasty die wel is uitgekomen.
  Ik werkte toen bij de P.T.T. (heel bekend bij de mensen). Met Big Mick (R.I.P.) ging ik naar een concert van The Damned die natuurlijk een link met de Softies hebben. Ik stond toen op de gastenlijst van Captain Sensible.
   
  God's Heart Attack en Helmettes waren in het begin samen met The Softies bepalende bands. Op het No Fun-label verschenen vier singles: God's Heart Attack, Helmettes, Mecano en Subway. Op zaterdagmiddag na sluitingstijd kwamen in No Fun de imports uit Engeland binnen. Dat spul kwam met de taxi vanaf Schiphol omdat de vriend van Eleanor daar werkte (toevoeging Broodje). Er zat een kruidenierswinkel vlakbij No Fun die goede zaken deed omdat de punks graag een biertje lustten. Dat waren een soort hangjongeren avant la lettre (toevoeging Broodje). Opvallend was dat veel mensen uit die scene uit de gegoede middenklasse kwamen. Die hadden eigenlijk alles wat hun hartje begeerde maar veel geld gaven ze toch niet uit. Het einde van God's Heart Attack luidde het begin van een andere legendarische band: Motorboat met Pebbles en Carlo. Ze zouden in de kleine zaal van Paradiso spelen maar dat werd de grote zaal vanwege de enorme belangstelling. Motorboat heeft ook een benefietconcert gegeven omdat Fred was neergeschoten.
  Ik heb toen nog meegeholpen om de zaal een beetje toonbaar te maken zodat ze er konden spelen.
   
  Daarna kwam een periode dat veel mensen aan de harddrugs gingen. Daardoor zijn helaas veel slachtoffers gevallen. Dat beviel mij helemaal niet en ik ben toen uit de scene gestapt. Ik zag punk toch vooral als een positieve manier om tegen dingen aan te schoppen en niet om alles af te breken. Ik reed op een bedrijfsbrommertje rond met een jute zak waarin ik platen kon bewaren. Ik kwam een tijdlang elke dag bij Atheneum platen en fanzines kopen. De Koekrandt vond ik nogal elitair en had volgens mij weinig met punk te maken. De waterscheiding tussen de "lang leve de lol"-punks en de kunstzinnige punks heb ik ook meegemaakt. Ik zag het als lol maar wel met een boodschap. Het "arty"-gevoel heb ik nooit gehad, dat vond ik helemaal niks.
   
  Het NRC-gebouw vond ik alleen interessant vanwege de benefietconcerten. Het rotzooi trappen erom heen heeft me nooit aangesproken. De telegrambezorger die dwars door de Vondelstraat-rellen heen een telegram kwam bezorgen en waar nog een opname van de NOS van moet bestaan: dat was ik dus. Dat was zo'n beetje mijn betrokkenheid bij het hele kraakgebeuren. Ivar Vics (Dr. Rat) heb ik ook ontmoet. Ik had niks met de Koekrandt en ook niks met hem. Hij was ook geen aardig mens overigens.
   
  Als ik het verschijnsel punk toen en nu beschouw en bekijk hoe ik dat heb ervaren zie ik dat veel mensen die vroeger riepen dat ze allerlei idealen hadden die later niet bleken te hebben of hun idealen van vroeger verloochenden. Ik denk dat je diep in je hart hetzelfde moet blijven. Als je dicht bij jezelf blijft, blijf je ook zoveel mogelijk jezelf. De politiek heb ik altijd gewantrouwd: die staat veel te ver van de mensen vandaan. Wat mij betreft kunnen ze én Cohen én Wilders in een betonmolen stoppen en dan eens kijken wat eruit komt. Misschien wel een goede premier, wie zal het zeggen ?
   
  Zelf heeft Chris nooit de behoefte gehad om in een band te gaan zingen of spelen.
   
   
   
   
   
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl