nederpunk.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Rondos box-set: een fraai tijdsdocument
  Rondos box-set: een fraai tijdsdocument
   
  Nooit zal ik vergeten dat ik, het zal rond 1983 zijn geweest, per trein naar Rotterdam afreisde om de mysterieuze 2e IJzerstraat (blijft een geweldige naam) te bezoeken waarin het hoofdkwartier van de Rondos gevestigd was geweest. De aanleiding was dat ik bij de hoofdstedelijke platenzaak RAF (toen nog zeer alternatief, later werd het een high-tech audiowinkel) twee singles had gekocht, De Allan Vogalan Hebban Nestas ep van Tandstickorshocks en Fight Back, de laatste single van de Rondos.
  Ik vond het allebei intrigerende plaatjes en van oudere punks (zelf was ik toen 19) die de begintijd nog hadden meegemaakt hoorde ik prachtige verhalen over het fanzine Raket, Huize Schoonderloo en de "communistische" Rondos.
   
  Helaas was er bijzonder weinig terug te vinden van waar, zo bleek later, in 1980 al een eind aan was gekomen. Bedenk wel dat dit een tijd was zonder de vele informatie die we tegenwoordig overal op het internet kunnen vinden. Je moest het hebben van sterke verhalen en een enkel artikel in (toen nog) Muziekkrant Oor. Later vond ik op de platenbeurs in Utrecht de Rondos-LP Red Attack met op de hoes de befaamde "inverse" rode driehoek. Huize Schoonderloo schijnt, zo schrijft Johannes van der Weert in de biografie, nog steeds te bestaan. In 1983 kon ik het niet vinden. Misschien moet ik binnenkort, nu gewapend met veel meer informatie, binnenkort weer eens afreizen naar Rotjeknor.
   
  Afgelopen zaterdag 11 april 2009 werd de fraaie boxset die nu is verschenen gepresenteerd met daarop het complete studiowerk van Rondos plus een concert in Schiedam (Quibus) op 15-10-1978 afkomstig van een ouderwets cassettebandje. De set bevat verder een schitterend fotoboekje, een boekje met alle songteksten en een biografie van Rondos door zanger Johannes v.d. Weert. Alle rondos waren aanwezig, zo vernam ik van mijn zegsman en mede-beheerder van dit weblog Broodje. Wel wat merkwaardig en jammer dat ze, al was het maar 1 nummer, niet ook gespeeld hebben. Dat zou niet alleen een presentatie maar ook een historische reunië hebben opgeleverd.
   
  Het geluid is zoals je kunt verwachten van low budget-opnamen uit eind jaren zeventig/begin jaren tachtig (de vroege nummers werden opgenomen op een tweesporen-bandrecorder) maar dat heeft natuurlijk ook zijn charme. De teksten zijn zeer militant en doen denken aan die van Conflict en Crass, Engelse voorbeelden van de Rondos, maar hebben toch ook een eigen karakter, dikwijls ook meer toegespitst op de situatie in Nederland. Later we niet vergeten dat er (net als nu overigens) een economische crisis heerste waardoor de klasseverschillen toenamen en de werkloosheid hoog was. Dit was een goede voedingsbodem voor de onvrede waaruit ook in Nederland (waar de crisis weliswaar minder voelbaar was dan in Engeland) politiek activisme kon ontstaan. De biografie van Rondos ademt duidelijk de "Do it Yourself"-gedachte en geeft, niet alleen in muzikale zin, daarmee een fraai tijdsbeeld weer. Opvallend is daarnaast dat de band live, zelfs vanaf een cassettebandje, eigenlijk geweldig klinkt, zeker (of misschien dankzij) de beperkte opnametechniek.
   
   
  Zeker omdat het vinyl van Rondos (en aanverwante bands zoals Tandstickorshocks, Railbirds, Sovjets en Rode Wig) vrij zeldzaam is geworden en op e-bay en platenbeurzen vrij hoge prijzen opbrengt, is het interessant -ook voor de niet hardcore-verzamelaar die deze werkjes niet vanzelfsprekend in de platenkast heeft staan- dat deze nog steeds relevante muziek nu ook voor een groter publiek opnieuw beschikbaar is.
   
  We moeten het echter niet overdrijven: in hun tijd gezien waren de Rondos zeker interessant en zijn vervulden, tijdens hun relatief korte bestaan, een belangrijke voortrekkersrol in de Rotterdamse- en nederpunkscene. Termen als "legendarisch" die rond de presentatie van de boxset werden gebezigd, zijn echter wellicht wat al te
  veel eer en passen naar mijn mening ook niet bij een punkband met de doelstellingen en het imago van de Rondos. Voor wie interesse heeft in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek en die van de nederpunk in het bijzonder lijkt me deze box echter wel een verplichte aanschaf.
   
  Vanuit de Amsterdamse scene werd de Rondos vaak het koketteren met het communisme en een nogal elitaire houding verweten. Niet altijd terecht, want beide kampen claimden destijds (en sommigen nu nog) het alleenrecht op de uitvinding van de punk in Nederland hetgeen natuurlijk onzin was. Laten we de strijdbijl wat dat betreft nu eindelijk begraven en erkennen dat iedereen die in die tijd actief was, of dat nu in Amsterdam, Rotterdam of Lutjebroek was, zijn of haar bijdrage heeft willen leveren, met wisselende impact en wisselend succes (in punkkringen overigens een relatief begrip want wanneer is een punkband succesvol ?).
   
  De boxset is te bestellen via www.rondos.nl en ook te koop bij onder meer Het Fort van Sjakoo in de Jodenbreestraat in Amsterdam.
   
  Voor de vinyljunks onder ons: de muziek is ook opnieuw uitgebracht op een dubbelelpee en er verscheen ook nog een single in een beperkte oplage.
   
  Kees, webmeester

  Reacties

  der peter op 18-04-2009 10:17
  leuk biografisch stukophun site.

  ik lag krom over Gretchen Gestapo...

  Knut op 18-04-2009 15:17
  Goed stuk, Kees!
  bovengrondsemol op 21-04-2009 12:23
  Is het niet zo dat het weinig zin heeft om rond te gaan dolen waar eens de rondos zich hebben gehuisvest? Je loopt hoop ik toch ook niet rond op het kerkhof een graf te bekijken omdat daar iets ligt wat ooit is geweest?
  Kijk liever vooruit man
  nederpunk op 21-04-2009 21:20
  Ach bovengrondse mol, de een heeft nu eenmaal meer historisch besef dan de ander...
   
  Kees, webmeester
  Peter op 26-04-2009 00:37
  :-)
  pluk{zanger v.d.boiler) op 09-02-2010 19:27
  top nederpunks sterven nooit!autonome groet pluk
  der peter op 09-02-2010 21:39
  hé pluk, hoe gaat het met je? mail me eens privé.

  groetjes,
  henk den toom op 06-04-2010 23:28
  jup, heb m gekocht laatste keer dat ik in holland was, ben dr nu een zooitje indonesische punks blij mee aan t maken. heb de rondos 1 x zien spelen bij de bijekorf, bunker speelde ook... 2e ijzerstraat heel wat keertjes geweest nooit meer een band gezien die t zo voor mekaar had, enorme woonruimte, prachtige ondergrondse studio, drukkerij... heb zelfs nog een paar raketjes liggen hier en de red attack lp heb ik ook nog, de rest is gejat laaaaang geleden,,,
   
  mooi he?

   
   

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl