nederpunk.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Hours: de geschiedenis van het Plurex-label (verbeterde versie)
  HOURS: DE GESCHIEDENIS VAN HET PLUREX-LABEL
   
  Dankzij de correcties en aanvullingen van Jeroen Vedder is de Plurex-discografie nu volgens mij vrijwel compleet. Daarom een nieuwe versie. Wie toch nog extra info heeft is uiteraard welkom !
   
  Plurex werd opgericht in 1978 door Wally van Middendorp, tevens bekend als zanger van The Tits (de eerste en enige single van deze band, "Daddy was My Pusher/We're So Glad That Elvis is Dead was tevens de eerste release op Plurex), medewerker van Boudisque en mede-oprichter van Play it Again Sam. Hij werkte ook voor Megadisc. Na The Tits richtte Wally Minny Pops op. Van deze band verschenen verschillende singles en elpees op Plurex (zie voor een overzicht de discografie hieronder). In The Tits speelde Sam Tjoe gitaar, hij was later ook producer van The Tapes.
   
  Konden The Tits nog gezien worden als punk-novelty-band, Minny Pops zaten duidelijk meer in de new wave-hoek. Ze trokken ook de aandacht in Engeland, twee Minny Pops-singles, Dolphin Spurt/Goddess (1981) en Secret Story/Island (1982) kwamen uit op het befaamde Factory-label uit Manchester dat ons ook A Certain Ratio, Joy Division, New Order en Durutti Column bracht, om maar eens wat grote namen uit de new wave te noemen. Op Factory Benelux verschenen van Minny Pops de single Time/Lights (1982) en de tweede LP Sparks in a Dark Room (1982, ook als CD op LTM, 2003). De overige Minny Pops-releases waren allemaal op het eigen Plurex-label (zie discografie). Onder de naam Streetlife verschenen van Wally van Middendorp en Wim Dekker nog twee 12-inches (Act on Instinct en No More Silence) op Factory in 1984 en 1985.
   
  Uit Den Haag kwamen de Mollesters (met een e i.p.v. een o). Zij maakten ook een single op Plurex, Plastic/I Am, de tweede release op Plurex. Plastic staat ook op I'm Sure We're Gonna Make It. Over deze band is bij mij maar weinig bekend, dus wie info heeft en/of in deze band gespeeld heeft nodig ik van harte uit om contact op te nemen via ksmit7@xs4all.nl of door te reageren via de site.
   
  Een andere Plurex-band van het eerste uur was The Filth. Hun eerste en enige single Don't Hide Your Hate/Sex/Nothing for Me was de derde release op Plurex. The Filth heeft een website met daarop de geschiedenis van deze band uit Amsterdam Noord zie: http://members.chello.nl/pjbrache/thefilth/ Don't Hide Your Hate staat op op de Epitaph-verzamel CD/2-LP I'm Sure We're Gonna Make It, waarvan de release samenviel met het boek Het Gejuich was Massaal van Jerry Goossens en Jeroen Vedder. Op deze verzamelaar zijn overigens ook The Tits te vinden.
   
  De eerste LP van The Tapes You Just Can't Sleep op Plurex is een klassieker die sterk aan het oude werk van Talking Heads doet denken. Een mooie plaat met sterk, hoekig gitaarwerk en uitstekende zang en drums. De andere elpees van The Tapes, Party en On a Clear Day, zijn ook aanraders.
   
  The Mumbles kwamen uit Sacramento en brachten een single op Plurex uit in 1979 (Poly Vinyl/Collision). Poly Vinyl is geen punksingle maar een grappig nummer over een meisje dat in een platenzaak werkt (Poly Vinyl, she's like a recordsleeve). Onduidelijk is waarom deze band op Plurex zat en niet op een Amerikaans label. Wellicht woonden ze in Nederland ?
  Voor zover mij bekend hebben ze daarna niets meer uitgebracht. Het zou ook een grap kunnen zijn maar dan wel ver doorgevoerd, want op de achterkant van de hoes staat een bandfoto met namen van de bandleden. Misschien bestaan die allemaal wel niet en zijn het medewerkers van Plurex zelf. Wie weet ? Wie heeft info ?
   
  De single Sexy Pyjamas van Ze Popes is ook enigszins mysterieus. De drummer van deze band, Orpheus Roovers, speelde ook in The Tapes en vanaf 1982 ook in Minny Pops, waardoor de drummachine waaraan de band zijn naam ontleent minder dominant wordt. In 1979 doen Minny Pops samen met Ze Popes een tournee in het voorprogramma van Comsat Angels.
   
  Interior was de band van Peter Klashorst, ook bekend als schilder behorend tot de Jonge Wilden en van Soviet Sex. Ze brachten twee nogal experimentele platen op Plurex uit, een 7" ep en een 12-inch ep. Een ander lid van Interior was Maarten Ploeg. Er schijnt ook een LP op genomen te zijn maar die is nooit uitgebracht. Niet te verwarren met het Engelse Interior, die de LP Indoor Life (1981) maakten.
   
  Paul Tornado maakte al in 1977 de single "Van Agt Casanova/Ik Wil Jou Zijn" op het 1000 Idioten-label rond de kunstacademie in Enschede. In 1980 verscheen van hem de 12-inch Pissig bij Plurex. Hij maakte Nederlandstalige punkpop met cynische teksten. Na Pissig is niets meer van hem vernomen op muzikaal gebied.
   
  Young Lions, met onder meer Rob Scholten en Harold Schellincx, is nogal experimenteel met een voorliefde voor elektronica.
   
  Drastic Measures, Drastic Movement (1979) van Minny Pops was voor Nederlandse begrippen erg experimenteel en werd met gemengde gevoelens ontvangen. Muziekkrant Oor wijdde er een vrij positieve recensie aan. In Engeland was de muziekpers enthousiaster dan in Nederland, hetgeen leidde tot een deal met Factory en Factory Benelux. De tweede Minny Pops LP Sparks in a Dark Room (1982) biedt een toegankelijk geluid, duidelijk beïnvloed door Joy Division maar wel met een eigen identiteit. Wally's stem klinkt hier erg donker en troosteloos, veel meer een doem-plaat dan de eerste LP. Poste Restante (1983) is een soort soundtrack voor een experimenteel toneelstuk en vind ik wat minder.
   
  Twinkeys kwamen uit Davies, Californië en maakten een soort Lou Reed-achtige Rock. Waarom ze op Plurex terecht kwamen is onduidelijk, zou er een verband met de eerder genoemde Mumbles zijn die tenslotte ook uit Californië kwamen ? Twinkeys hebben overigens nog meer releases op andere labels.
   
  Een andere belangrijke band op dit label is Nasmak. Na interessante experimenten, onder meer met de kraakdoos van Truus de Groot (zie http://www.tikibosko.com/truusdsc.htm) op de eerste LP, waarop Wally van Middendorp trouwens één nummer zingt, komt in 1982 de LP 4'Our Clicks uit, een zeer goed album die ook internationaal de aandacht trekt. De LP Duel uit 1983 mag er ook nog zijn, de laatste LP Silhouette vind ik wat minder en werd misschien wat te snel gemaakt. De Indecent Exposure-serie, uitsluitend uitgebracht op cassette, is experi-menteel en bij vlagen zeer interessant, maar het is tegenwoordig vrij moeilijk om die tapes nog te vinden. Soms kom je ze wel eens op soulseek tegen.
   
  De Compilatie 17 to 7 on 33 bevat een paar aardige nummers maar overtuigt als geheel toch niet zo wat mij betreft. Teveel bands blijven steken in goedbedoelde aanzetten.
   
  Musical Janeens is ook nogal een buitenbeentje. De LP Sell Out bevat live-opnamen die zijn gemaakt in Paradiso, Doornroosje in Nijmegen en het Drieluyck in Zaandam. Musical Janeens was een Engelse band uit Sheffield die het vervolg was van de band Graph. Ze speelden nogal door Cabaret Voltaire beïnvloedde elektronische improvisaties. Vervreemdende, maar bij vlagen zeer boeiende muziek.
   
  De 12-inch van de Engelse elektro-pionier Eric Random is interessant, zijn releases (niet op Plurex) samen met Robert Rental zijn ook aan te raden voor de liefhebbers van het vroege elektro/synthi werk.
   
  A Blaze Colour, Radionome (met Stephan Emmer) en Nexda ken ik niet en hoop ik ooit nog eens te vinden op e-bay of een platenbeurs.
   
  Smalts is in feite Minny Pops onder een andere naam. De nummers op Werktitels klinken nogal onaf zoals de naam doet vermoeden. Hours is een leuke verzamelaar met een prachtige hoes en onder meer een nummer van X Mal Deutschland waarvan de voornaamste releases op 4AD zijn uitgekomen en van het Engelse Dislocation Dance.
   
  W.A.T. tenslotte kwam uit Eindhoven en speelde ooit op het Pandora-festival in Rotterdam.
  Hun mini-LP Defreeze is aardig.
   
  Variations on a Theme, een solo-project van Pere Ubu-zanger David Thomas, verscheen ook bij Rough Trade en later op CD bij Cooking Vinyl.
   
  In 2003 en 2004 bracht het Engelse label LTM de eerste twee Minny Pops-elpees op CD uit met bonus tracks. Ook verscheen een verzamel-CD van Minny Pops getiteld Secret Stories. Interessant voor wie destijds de elpees heeft gemist of nog niet was geboren toen die uitkwamen.
   
  Plurex biedt een boeiende staalkaart van stijlen, maar wel vooral in de new wave en in de elektronische/experimentele hoek. Voor diehard punks valt hier, met uitzondering dan van The Tits, The Filth en Mollesters, weinig te beleven. Tesamen met No Fun en het vervolg daarop, Torso, kan Plurex wel gezien worden als het belangrijkste "new wave"-label uit Nederland.
   
  PLUREX-DISCOGRAFIE
   
  7" & 12"
   
  Plurex-0001 Tits-Daddy is my Pusher/We're so Glad Elvis is Dead (7", 1978)
  Plurex-0002 Mollesters-Plastic/I Am (7", 1978)
  Plurex-0003 Filth-Don't Hide Your Hate/Sex/Nothing For Me (7" ep, 1978)
  Plurex-0005 Minny Pops-Kojak/Footsteps/Nervous (7" ep, 1979)
  Plurex-0006 Mumbles-Poly Vinyl/Collision (7", 1979)
  Plurex-0007 Interior-Bizarre Disco/Jaws I & II (7" ep, 1979)
  Plurex-0008 Ze Popes-Sexy Pyjamas/Sell Jesus (7", 1979, ook als 12-inch met "extended"
  versie van Sexy Pyjamas)
  Plurex-0009 Minny Pops-Kogel/Stralers (7", gratis bij 1e LP, 1979)
  Plurex-0011 Plus Instruments-Special Agreement/Sweet Bananas/Words (7" ep, 1980)
  Plurex-0012 Tornado, Paul-Pissig (12" ep, 1980)
  Plurex-0013 Young Lions-No News, Strange Rumours (12" ep, 1980)
  Plurex-0014 Interior-T is for Talking (12", 5 tracks) (1980)
  Plurex-0016 Minny Pops-Live (Mental/Night Out/Dolphin's Spurt) (7" ep, 1980)
  Plurex-0017 Jan van de Grond Groep-Vlinder/Eens maar Nooit Meer (7", 1980)
  Plurex-0019 17 to 7 on 33 (Compilatie-7" met O.R.D.U.C.-Crazy Computer; Heavy Mental-
  TT; Presse Papier-The Side, The Crowds; Terminals-Terminals; 8 Voices-8 Voices; Red Rizla and the Stubs-See the Dirt; Bleistift-Looking Swell) (1980)
  Plurex-0020 Nasmak-Indecent Exposure 1 & 2 (Tape, 1982)
  Plurex-0021 Nasmak-Indecent Exposure 3 & 4 (Tape, 1982)
  Plurex-0022 Nasmak-Indecent Exposure 5 & 6 (Tape, 1982)
  Plurex-0025 A Blaze Colour-The New Ones (12" ep, 1983)
  Plurex-0026 Nexda-Nexda (12" ep, 1983)
  Plurex-0027 Nasmak-Heartache/Blow Up (7" & 12", 1983)
  Plurex-0028 Smalts-Werktitels (12", 1983)
  Plurex-0029 Random, Eric and the Bedlamites-Subliminal Seduction/Bedlam a Go Go (12", 1983)
  Plurex-0031 Nexda-Second (12", 1983)
   
  De nummers 4, 9, 10, 15, 18. 23, 24. 30, 32, 33 en 34 verschenen niet op single, in plaats
  daarvan verschenen LP'S met de nummers 0400 t/m 3403.
   
  LP'S
   
  Plurex-0400-Tapes-You Just Can't Sleep (1978)
  Plurex-0900-Minny Pops-Drastic Measures, Drastic Movement (1979, ook op CD op LTM label,
  2004) (bij de LP zat de gratis single "Kogel/Stralers", Plurex 0009)
  Plurex-1000 Twinkeys-Alpha Jerk (1979)
  Plurex-1500 Musical Janeens-Sell Out (1980)
  Plurex-1800 Nasmak Plus Instruments, Instruments Plus Nasmak (1980)
  Plurex-2300 Nasmak-4'Our Clicks (1982)
  Plurex-2400 Hours Compilation (Nasmak, X Mal Deutschland, The Project, Dislocation Dance,
  A Blaze Colour, Minny Pops, Section 25, Eric Random and the Bedlamites) (1982)
  Plurex-3000 Minny Pops-Poste Restante (1983)
  Plurex-3200 Nasmak-Duel (1983)
  Plurex-3301 Thomas, David and the Pedestrians-Variations on a Theme (1983)
  Plurex 3302 W.A.T.-Defreeze (1983)
  Plurex 3303 Nasmak-Silhouette (1983)
  Plurex 3403 A Blaze Colour-Against the Dark Trees Beyond (1983)
   
   
   
   

  Reacties

  O.R.D.U.C. op 05-04-2007 17:36
  Hallo Plurex fan(s),
  Erg goed dit overzicht.
  Hierbij een aanvulling: De release-datum van Plurex 0019 "17 To 7 On 33" was september of oktober 1980! - Dus niet 1982. 
   
  nederpunk op 07-04-2007 15:31
  Dank voor de verbetering, ik heb het jaar inmiddels veranderd.
   
  Kees Smit
  Webmeester
  Gerrit op 22-04-2007 22:28
  toevallig iemand nog die tits , mollestersof filth single dubbel. Allebei super goed namelijk! en nog nooit ergens tegen gekomen. Zonder hoesje is ook geen probleem. Ook nog steeds op zoek naar the Mets - klik, heb alleen de mp3's. Met onze band hier nog een cover van gedaan op de split lp met gewapend beton.
   
   
  groetjes Gerrit en ga door met de site. Leuke info en verhalen.
  tommy op 20-07-2007 13:37
  hey
  ik ben tommy en 14 jaar en speel in een punkband
  genaamd WAARDELOOS (www.waardeloos.tk tjek) en ik spaar punkplaten en nu wil ik aan nederpunk beginnen wie weet iemand die ze heeft en weg doet
  gegroet tommy
   
  Niels op 22-07-2007 16:31
  Tommy,als je ouwe Nederpunk wilt horen kan je het beste je oren te luisteren leggen bij de diverse mp3-blogs die er zijn, zoals bijvoorbeeld www.1000aspirines.com of http://eetusmakelijk.blogspot.com (van schrijver dezes); zelfs buitenlandse blogs als www.kbdrecords.com of http://goodbadmusic.com posten regelmatig NL-punk. Op Soulseek kan je met watgeduld ook veel vinden. Voor het originele vinyl tellen ze tegenwoordig bergen geld neer; 100-200Euro voor een EP'tje is geen uitzondering. Maar er is ook een hoop op (goedkoop te vinden) bootleg-LPs uitgebracht zoals Killed by Epitaph, Feel Lucky Skunk, etc. Veel luisterplezier!
  Richard op 22-07-2007 22:48
  Mocht ik online zijn op Soulseek, kun je zoeken op gebruiker Old_punk_fatass. Heb een mappie met wat Nederpunk.
   
  Oh ja, binnen die map vind je ook mijn eigen favoriete Nederzut uit de jaren 80... zeg maar een dwarsdoorsnede daarvan. 
  Richard op 22-07-2007 22:48
  Oeps, die staat dus in het mapje: va - toen je haar nog goed zat 
  tommy op 23-07-2007 12:42
  ok tanx als ik het kan vinden haha
   
  Peter V. op 23-08-2007 20:06
  Hey.
   
  Ik kan mij nog herrineren dat er was aangekondigt dat the Filth
  een opvolger van hun klassieker zouden uitbrengen(ook op het Plurex label)
  Het zou gaan over het nummer Peepshow waarvan nu 1 stukje van te horen is,in eenopnieuw opgenomen versie,op hun eigen side.
  Ik wacht nou al bijna 30 jaar hierop!!!
  Weet iemand of er hierorginele opnames van bestaan?
   
  Gr. Peter V.
  Peter Sch. op 23-10-2007 17:32
  Bij mijn exemplaar vande single van The Mumbles (Poly Vinyl) zit een inlegvel in het hoesje. Daarin staat het volgende:
  The Mumbles komen uit Sacramento, California, USA en hun tweede single wordt uitgebracht door Plurex. Onder hun vroegere naam Permanent Wave heeft de band ophun Abduction records label de ep "Bed 4 on the 13th floor" uitgebracht en staat met het nummer "Little girl" op de pas uitgebrachte Bomp "Waves" lp. The Mumbles hebben gespeeld in bekende punkclubs als Mabuhay Gardens (San Fransisco) en the Wiskey (Los Angeles) en maken samen met bands als the Twinkeyz en Ozzie deel uit van de Sacramento muziekscene. Door "Poly Vinyl" op Plurex uit te brengen krijgt de groep de gelegenheid om in Europa meer bekendheid te krijgen en hun single wordt voor Amerika een import. Een kleinschalige maar internationale release die de moeite waard is!!
   
  Even zoeken op het Internet lijkt het bovenstaande te bevestigen. De single Poly Vinyl is dus zeker geen grap, maar nog steedswel leuk.
  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl