nederpunk.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Sophya-Third Wish-Nieuwe CD op Mutantjasz
   
  SOPHYA-THIRD WISH-NIEUWE CD OP MUTANTJASZ-LABEL
   
  Van Tejo Bolten (Mecano) kreeg ik een exemplaar van deze CD om te recenseren op deze site. De eerste associatie die ik had toen ik de CD in de speler stopte, was Clan of Xymox.
  En dat bleek ook te kloppen, want de band zat eind jaren negentig op het Xymox Control-label van Clan of Xymox-zanger en gitarist Ronny Moorings. In 2000 verscheen de debuut-CD The Age of Sophya op Pandamoium (in Europa) en Metropolis (in de V.S.) Het tweede album Dream verscheen in 2003. En nu is er dan de derde CD, Third Wish.
   
  De muziek lijkt sterk verankerd in de 4AD-traditie en doet me denken aan bands als Cocteau Twins en This Mortal Coil en af en toe Dead Can Dance en het al genoemde Clan of Xymox. Toch heeft het zeker eigen karakter, ook omdat de zang van Sonja Rozenblum (ook actief in de huidige bezetting van Mecano) wel goed past bij de atmosferische muziek, maar toch weer zo anders is dat het de band een eigen geluid geeft. De gothic-roots worden niet verloochend, zo is er een mooie cover van Transmission (Joy Division). Ik hoor niet zo vaak een geslaagde cover van die band, zo is er een heel tribute-album met nauwelijks noemenswaardige momenten (Uitzondering vind ik de cover van Isolation door Therapy, maar die staat weer niet op die tribute-CD).
   
  Multi-instrumentalist Idari Karutchi nam ook de productie voor zijn rekening terwijl Tejo Bolten
  het nummer "Faith" co-produceerde en het nummer "To Tears and Flowers" re-mixte als bonustrack.
   
  De eerste track "More" vind ik meteen een uitschieter en is zeer karakteristiek voor de band.
  De "dubbele" zang is hier zeer effectief en verhoogt de sfeer.
  "Fifty Four" zet de ingezette lijn goed voort, terwijl het derde nummer "A Crack in the Sky"
  (dat soms wat doet denken aan de Nederlandse band Technoville, in de jaren tachtig actief
  op het label van tijdschrift Vinyl) wat langer en atmosferischer is. Het wordt gezongen door
  Idan. "A New Life Story" is op de goede manier traag en ook wat slepend, hetgeen de spanning van de CD goed vasthoudt. De zang van Sonja vind ik hier op zijn best.
   
  "Orchidea" doet sterk denken aan Cocteau Twins ten tijde van Garlands, maar is door de bezwerende zang toch heel apart. "Third Wish" (in twee delen) sluit daar goed bij aan met de diepe, ronkende bas van derde lid Mario Usai. Het sterke "Faith" wordt gevolgd door de al genoemde cover van Transmission.
   
  "Stare" is ook weer zo'n slepend, bijna trance-achtig nummer, met sterke zang. "To Tears and
  Flowers" is een soort sprookje en heeft een elf-achtige sfeer. "Sixteen Rings (for a memory)" is weer wat anders, en doet een beetje denken aan het oude werk van Modern English (ook 4AD).
   
  Zoals altijd bij Mutantjasz ziet het CD-ontwerp er weer prachtig uit en het past helemaal bij de donkere (maar niet sombere) toon van de muziek en de teksten. Een aanrader voor liefhebbers van de 4AD-bands uit de jaren tachtig en van gothic in het algemeen.
   
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl